Кондитерські силіконові форми для мусових тортів та тістечок
Силіконова форма для мусових тортів: особливості
На рубежі дев'ятнадцятого та двадцятого століть у ході вдалих експериментів на стику органічної та неорганічної хімії англійським вченим Фредеріком Стенлі Кіппінгом було отримано силікон. Матеріал вийшов нетоксичним, інертним, гідрофобним, стійким до випромінювання ультрафіолету, впливу електричного поля. Через кілька десятиліть еластомери силікону почали застосовувати для виготовлення гнучких багаторазових форм (молдів, відбитків, штампів) при тиражуванні різних виробів.
З початку двадцять першого століття силіконові форми стали популярними і в кондитерському виробництві. Їхня швидка експансія стала можливою завдяки ряду істотних переваг перед керамічними, твердо-пластиковими та металевими аналогами:
- вироби із силікону дуже гнучкі та легко відновлюють форму навіть після сильного стискання або скручування. Це дозволяє реалізовувати складні задуми у дизайні тортів та тістечок;
- гутаперчевість силіконових форм спрощує їх транспортування та зберігання, вони не б'ються самі і не б'ють кахель чи тендітний посуд на професійній кухні;
- силіконові форми дозволяють безпечно працювати у широкому діапазоні температур – від мінус 60°C до плюс 230°C. Їх можна поміщати у морозильний шокер, перекидати з морозилки до духовки (і навпаки) без ризику ерозії;
- не вимагають обробки жиром для легкого відділення готового виробу;
- форми складної тривимірної композиції та деталізації відносно зручно чистити та мити (як у посудомийних машинах, так і вручну).
Затребуваність різноманітних силіконових форм призвела до появи безлічі виробників, що конкурують між собою (всесвітньо відомих італійських брендів «Сілікомарт», «Мартелатто», «Павоні», китайських білих і піратських виробників, локальних дрібносерійних ноунейм – мануфактур).
Сплески популярності тих чи інших кондитерських силіконових форм нерозривно пов'язані з торговими сезонами (Новий рік, День закоханих, Великдень) та хвилеподібною модою на мусові (т.зв. європейські) десерти певного дизайну та рецептур.
Як вибрати силіконову форму для тортів мусів
Коли обираєте силіконові форми для кондитерського виробництва, необхідно орієнтуватися не тільки на дизайн і ціну, але й на репутацію виробника, якість і безпеку силікону, акуратність виконання, можливість докупки і заміни у виробничому сеті форми, що вийшла з ладу, поєднуваність з наявним інвентарем та іншими формами із колекції.
На дорогі ексклюзивні кондитерські форми італійських виробників існує помірний, але стабільний попит з боку професіоналів індустрії кафе-барів-ресторанів (КаБаРе), заможних кулінарів – самоучок, невеликих артизанальних кондитерських виробництв, профільних навчальних центрів та спеціалізованих коворкінгів.
Форми китайських реплікаторів купують для ситуативного чи нетривалого використання, тому що служать вони недовго, відрізняються низькою ціною, грішать порушенням авторських прав, забувають маркувати свою продукцію відповідно до вимог сучасних виробництв, що дбають про харчову безпеку.
Досвідчені кондитери формують власний набір форм, комбінуючи дорогі must have позиції частого використання з бюджетними репліками або штучно виготовленими на замовлення саморобами. Із появою у вільному продажу силіконової сировини та відеоінструкцій з виготовлення молдів творчі кондитери отримали можливість самостійно виробляти унікальні форми для власних потреб (з брендуванням, іменними відбитками тощо).
Провідні світові виробники суттєво полегшують процес вибору та купівлі силіконових кондитерських форм. Наприклад, компанія «Сілікомарт» випускає щорічний каталог своєї продукції з розширеним рубрикатором, фотографіями готових виливків, точними розмірами чарунок. Путівник містить інформацію про форми, дизайн яких залишається рік у рік незмінним, та новинки сезону – ексклюзивні авторські форми для тортів та десертів від Чемпіонів світу з кондитерського мистецтва та інших іменитих трендсеттерів. На сайті компанії кожна картка товару (SKU) містить докладний опис та промо-ролики з рекомендаціями щодо використання.
У кожного виробника силіконових форм в асортименті продукції обов'язково є набір класичних стандартів та колекційні флагмани, захищені зареєстрованою торговою маркою.
Приклади стандартних тортових форм:
- круглі – діаметром від 10 до 26 см та висотою від 4 до 6 см, з можливістю набору ярусів;
- квадратні – зі стороною від 10 до 18 см та висотою від 4 до 6 см, з можливістю набору ярусів;
- хіти – формфактори, що стали класичними: пульман (прямий паралелепіпед, кекс), кубик, циліндр, кільце з виїмкою в центрі, різдвяне поліно, серце, овал, яйце, хмаринка тощо.
Приклади нестандартних/ексклюзивних силіконових форм
- зареєстровані у співавторстві з відомими кондитерами (авторські форми Динари Касько, серія «чемпіонських» форм Силікомарту);
- з написами (іменні, датовані, святкові (День народження, весілля, релігійні свята);
- збірні із різних деталей;
- патерни для декору, в т.ч. декору до стандартних форм.
Силіконові форми для мусових тістечок
Технологія тиражування кондитерських заготовок за допомогою силіконових форм дозволяє досягти необхідної ідентичності виробів на виході за вагою, обсягом та зовнішнім виглядом. Силіконові форми з рядами однакових чарунок дозволяють ставити естетику дорогих нефабричних тістечок на потік ресурсами маленької кондитерської.
Крім того, силіконові форми для тістечок можуть йти в одній колекції зі схожими за дизайном тортовими та цукерковими формами. Це спрощує формування подарункових сетів та наповнення кенді-барів.
Використання технології дзеркального наливного покриття або велюрування десертів за допомогою фарбопульта дозволяє швидко надати тістечкам завершений товарний вигляд.
Де придбати форми для мусових тортів в Україні
В Україні силіконові форми для кондитерських виробів можна купити в інтернет-магазині «Триколад». Ходові форми завжди є в наявності, а менш популярні – можна привезти від виробника в потрібній кількості на замовлення.
Силіконову форму зручно транспортувати та доставляти посилкою – вони не б'ються і не мнуться у дорозі. Основна загроза для силікону під час відкриття посилок – лезо канцелярського ножа.
Оглянути форму, що сподобалася, оцінити якість силікону та акуратність виконання можна в нашому роздрібному магазині в Дніпрі на проспекті Олександра Поля, 66. Якщо форми там не виявилося – продавці зможуть відносно швидко замовити зразок зі складу.
Інтернет магазин Триколад
товари для кондитерів по всій Україні
Компанія "Триколад" пропонує різні товари для кондитерів (інгредієнти, інвентар, паковання), проводить навчальні майстер-класи для фахівців і аматорів. Основний напрямок діяльності - гуртово - роздрібна торгівля інгредієнтами для виробництва шоколадних цукерок і різних десертів на основі какао-продуктів. Для гуртових покупців, ресторанів і кафе, мереж магазинів діють знижки та партнерські програми.
В інтернет-магазині для кондитерів "Тріколад" можна купити найнеобхідніші інгредієнти та інвентар: Кондитерські харчові барвники, гелеві барвники та сухі, водо та жиророзчинні, набори гелевих барвників Все для приготування популярних макаронс: мигдальне борошно, пластівці мигдальні, пергамент, килимки тефлонові та силіконові, наконечники та мішки кондитерські. Мастику, марципан та айсинг.
Какао-продукти (какао-порошок, тертий какао, олія какао, боби, шоколад кондитерський, кондитерські маси на основі шоколаду). Агар-агар, пектин, желатин, розпушувачі, ароматизатори. Декори для кондитерських виробів: цукрові та шоколадні посипання, квіти ручної роботи. Різноманітний інвентар: катери, вирубки, молди, лопатки, насадки, качалки, мати, моделюючий інструмент. Заморожені фрукти та ягоди. Силіконові та металеві форми для випікання. Картонну та пластикову упаковку.