Блиск харчовий (кандурін) - це харчовий барвник на основі природних силікатів (слюд), використовується в харчовому виробництві переважно для поверхневого фарбування виробів (мастика, глазур, шоколад, марципан, горіхи, печиво, льодяники, морозиво, сиропи, мармелад, желе, карамель) , напої) в золоті, срібні та інтерферентні кольори.
Кандурін простий у застосуванні: наноситься безпосередньо на виріб пензлем або розпилювачем (у цьому випадку розводиться у спиртовому розчині), трафаретом, а також може бути попередньо нанесений на форму. Нетоксичний. Не викликає алергію.
Основний принцип застосування:
Світло повинне досягати пігментів кандурину безперешкодно настільки, наскільки це можливо!
Якщо невелике світло досягає пігменти або взагалі не досягає, передбачуваний перламутровий ефект буде знижений або навіть не видно взагалі.
У прозорих продуктах:
Наприклад, желе, льодяники, напої, десерти, желатинові капсули, глазур для випічки і т.д.
Кандурін може бути введений безпосередньо в масу продукту
У непрозорих продуктах із стійкою оболонкою:
Наприклад, покриті цукром продукти, шоколад, морозиво, марципан, лакриця, хлібні злаки тощо.
Кандурін застосовується в межах тонкого прозорого шару на поверхні виробу
Якщо продукт не може бути покритий, але напівнаплічений:
Наприклад, айсинги, жирові покриття тощо.
Щоб компенсувати невелику прозорість, потрібно додати більше барвника
Якщо продукт не може бути покритий та непрозорий:
Наприклад, горіхова паста, йогурт, молоко тощо.
Застосування кандурину недоцільне і неекономічно, дуже рекомендується
Способи застосування:
Кандурін може бути введений безпосередньо в масу продукту, як звичайний наповнювач кольорів, на будь-якій стадії виробничого процесу. Середовище при цьому має бути, по можливості, найбільш прозорим. Результат - іскристий блиск із самої глибини продукту. Дана технологія рекомендується при виробництві жувального мармеладу, желе, льодяникової карамелі, прозорих десертів, желатинових капсул, напоїв.
Кандурін використовується в межах тонкого прозорого шару, що наноситься на поверхню виробу, і вводиться в будь-який плівкопокриваючий агент (глазувальник, глянсувач), що розпорошується на виріб або жирову суспензію і застосовується при виготовленні драже, покритих цукром продуктів, шоколаду, морозива, марципану, печива, тортів і т.д.). В даному випадку використовуються дражувальний метод (драже) або метод занурення (морозиво). Поверхня набуває перламутрового сяйва натуральних перлів.
Для безпосереднього фарбування виробів застосовують такі методи:
- нанесення сухого барвника м'яким пензликом на поверхню виробу;
- розпилення барвника на спиртовій основі через аерограф (20 г патоки змішати з 80 г окропу, додати 120 г спирту, 1 г кандурину), а також в цю суміш можна додати будь-який харчовий барвник;
- обливання приготованою глазур'ю фруктових тортів - змішати 50г цукру, 1г кандурину, 150г окропу, остудити, облити виріб.
Наш інтернет магазин робить доставку в будь яке місто України, зокрема в наступні міста: